top of page

Serotonina si importanta ei



Serotonina, cunoscuta in mod obisnuit ca hormonul fericirii, este o substanta chimica produsa de corpul uman, care functioneaza ca un neurotransmitator, transmitand semnale intre nervi. Unii cercetatori considera ca este substanta chimica responsabila pentru mentinerea starii noastre de spirit in echilibru, astfel incat deficitul de serotonina ar putea duce, uneori, la depresie.

Cum poate o substanta atat de mica sa ne influenteze starea de spirit a corpulului atat de mult?

Serotonina este un hormon, dar uneori indeplineste si functii de neurotransmitator in creier, amuzant, nu?

Ce altceva ar trebui sa stim despre serotonina?


Stiati ca 95% din serotonina pe care o produce corpul nostru se afla in intestin? Exista mai multa serotonina in intestin decat in ​​creier! Continua sa ne surprinda foarte mult, cum ceva atat de mic poate influenta o entitate atat de mare, cum ar fi corpul nostru?

Numele pe care serotonina il are in lumea stiintifica este: 5-HT (5-hidroxitriptamina), in corpul nostru este fabricat dintr-un aminoacid esential - triptofan. Serotonina se produce atat in ​​intestin (se estimeaza ca 95% din ea), cat si in creier, o putem gasi si in trombocite si in sistemul nervos central. Se stie ca concentratia de serotonina din creier este direct proportionala cu concentratia de triptofan din plasma.

Un alt fapt curios este ca barbatii genereaza cu 50% mai multa serotonina decat femeile, asa ca, din pacate, urcarile sau coborarile acestei substante, le vom observa foarte bine, deci numarul barbatilor depresivi e mult mai mic decat cel al femeilor, probabil acest lucru este influentat si de faptul ca barbatii folosesc mult mai putine toxine ( vopseaua de par, oja semipermanenta, machiaje, produsele de curatenie.... acestea sunt si unu din motivele pentru care majoritatea persoanelor care sufera de problemele cu oasele la varsta a III a , sunt femei) !!!

In plus, stresul, modificarile hormonale, dietele sarace in triptofan, diabetul ... modifica productia de serotonina. De asemenea, trebuie sa avem in vedere ca in situatii de anxietate, lipsa de control, exista o crestere a unui hormon numit cortizol.Acest hormon exercita o actiune toxica asupra creierului, ducand la moartea mai multor neuroni. Din acest motiv, putem afirma ca cortizolul genereaza o scadere a chimiei creierului in general, producand ca principal efect secundar o scadere a hormonului serotonina.Cu o viata atat de stresanta ,multa lume nu stie cine sau ce provoaca depresia? Ei bine, se pare ca lipsa serotoninei poate fi implicata in acest lucru, exista studii care sustin relatia depresiei cu niveluri scazute de serotonina si, de fapt, terapiile cu medicamente sintetice, antidepresive, se bazeaza pe cresterea nivelului de serotonina in spatiul interneuronal, prevenind reabsorbtia serotoninei si crescand astfel nivelul acesteia in creier,dar din pacate aceste medicamente sintetice singurul lucru pe care il obtin este sa camufleze,anihileze niste simptome si sa ne faca dependenti de ele,nici de cum sa ne ajute sa vindecam si sa eliberam cauza ei.

Serotonina este asociata cu fericirea, schimbarile de dispozitie, anxietatea, depresia, se stie ca supradozajul unor medicamente si medicamente de tip ecstasy, amfetamine ..., elibereaza o cantitate mare de serotonina, de unde starea de fericire si euforie (momentana), pe care o obtineti dupa ce le consumati, este sindromul serotoninei. Dar apoi vin efectele secundare pupile dilatate, nervozitate, ritm cardiac ridicat, transpiratie, coordonare slaba,dependenta ...

In plus, persoanele care abuzeaza de droguri epuizeaza serotonina din creier; Aceasta este o problema, deoarece serotonina NU POATE traversa bariera hematoencefalica! deci orice serotonina foloseste creierul, trebuie sa o produca singura. Si daca ne-am epuizat serotonina de acolo? Ei bine, incep probleme precum nivelurile scazute de serotonina, este asociata cu depresie, schizofrenie, insomnie, stres, agresivitate, hiperactivitate ...

Functiile serotoninei sunt foarte diverse, cum ar fi:

#EMOTIONAL

- ne influenteaza fericirea si tristetea, starea de spirit, asa cum am vazut, se pare ca se datoreaza cantitatii mai mari sau mai mici de serotonina disponibile in creierul nostru.

- Scade nivelurile de agresivitate, comportamente impulsive si dorinta, atunci cand se afla in concentrarea adecvata, din acest motiv este strans legata de anxietate, stres, hiperactivitate ... toate starile foarte placute, dupa cum puteti vedea !!

#REGLEAZA #SOMNUL

- regleaza ciclul somnului, serotonina stabileste ritmul circadian, adica ceasul nostru biologic. Cand este multa lumina (este momentul cu cea mai mare cantitate de serotonina), suntem foarte treji, dar cand vine noaptea, ochii nostri dau semnal glandei noastre pineale, pentru a transforma serotonina intr-un alt hormon, numit melatonina, care este arhitectul somnului si odihnei noastre.

#SISTEMUL #GASTROINTESTINAL

- La nivel intestinal, se pare ca nivelurile prea ridicate de serotonina provoaca diaree, in timp ce atunci cand este prea putin, acestea provoaca constipatie.

#DIETA

- influenteaza senzatia de foame

#TEMPERATURA #CORPORALA

- regleaza temperatura corpului

#LIBIDOU

- intervine in dorinta sexuala, nivelurile ridicate de serotonina sunt legate de starile de lipsa de libido (antidepresivele alopate care inhiba simptomele si mascheaza o stare de bine dar afecteaza viata sexuala) sau, dimpotriva, nivelurile foarte scazute sunt asociate cu comportamente de mare cerere pentru sex.Nivelurile scazute de serotonina sunt legate direct de dorinta crescuta de a face sex, dar o abilitate diminuata de a se conecta emotional sau de legatura – nu este o reteta buna pentru intimitate.

#ECHILIBRU #EMOTIONAL

- serotonina ne face sa ne indragostim

Ei bine, pana acum v-am aratat cat de bine este sa aveti nivelurile adecvate de serotonina, nu prea mult, nici prea putin.

Dar cum putem creste putin aceste niveluri, fara a utiliza de fapt droguri sau medicamente sintetice care dauneaza intrgului organism si care lasa sechele extrem de mari?

#DIETA

- consumati alimente bogate in triptofan, cum ar fi carnea de pui si curcan, oua, nuci, lactate, fructe si legume precum banana, ananas, avocado, morcov, spanac, broccoli, ciocolata NEAGRA, seminte de dovleac, susan, drojdie de bere, alge spirulina, leguminoase. Triptofanul este un aminoacid esential, de aceea trebuie sa-l introducem prin alimente, cu o cerinta estimata la 7 mg / kg / zi.

#VITAMINE

- mareste doza de vitamina B12, B6 B3 si luati vitamina C (VMz MICRO PLEX si TERRAZYME), acestea imbunatatind metabolismul triptofanului

- suplimente cu magneziu de calitate (LLV ,BONE NUTRIENTE, MITO2MAX), in stari in care exista stres, anxietate sau depresie, deoarece exista un consum excesiv al acestor substante de catre corpul nostru. De asemenea, s-a vazut ca intervine in metabolismul triptofanului, favorizand conversia acestuia in serotonina.

#SUPLIMENTE

- Luati suplimente care va ajuta in echilibrarea dietei si hormonilor cum ar fi: LLV, MITO2MAX, BONE NUTRIENTE MITO2MAX de asemenea ajuta persoanele ce sufera de stari de anxietate sa isi echilibreze starile de nervozitate cu ajutorul amestecului de substante adaptocenice.

- Si, in cele din urma, evitati consumul de zaharuri si faina rafinata, acestea modificand microbiota noastra intestinala in urma careia se genereaza o malabsorbtie a triptofanului, astfel incat transformarea in serotonina nu se va face in cantitatile corespunzatoare!

#ULEIURI #ESENTIALE

- Respirati adanc cu uleiuri esentiale, deoarece acestea functioneaza prin moleculele lor aromatice si intra in contact cu simtul mirosului, acest lucru da un raspuns emotional, declansand eliberarea de neurotransmitatori precum serotonina, dopamina.

Va recomand sa va puneti cateva incheieturi de YLANG YLANG, NEROLI, WHISPER, sau ulei esential de WILD ORANGE pe incheieturi si sa respirati adanc

- faceti o baie relaxanta cu uleiuri esentiale sau un masaj. Recomand uleiul esential de LAVANDA si TANGERINE, LIME, acestea stimuleaza productia de serotonina

- Foloseste uleiurile emotionale zilnic,atat in difuzor cat si topic ,la zonele de puls,depresia ia nastere din cauza unui conflict de devalorizare si un sentiment imens de vinovatie, aceasta afectiune nu te tine intr o stare constanta de depresie ci face ca viata ta sa fie un carusel de urcusuri si coborasuri. Persoanele ce au aceste stari de depresie au o frica de a trai ( acestea nu gasesc nici un motiv care sa ii faca sa continue si tind sa traiasca cu sentimente de victimizare de care nu se pot elibera din lipsa de asumare)

#ENERGIE #SOLARA

- faceti plaja timp de 20 de minute, lumina creste productia de serotonina in creier

#MISCARE

- Exercitiile fizice elibereaza endorfine si serotonina, asa ca dupa ce faci sport te simti atat de fericit, incepe!

Vedeti importanta acestei mici substante? De ce sa spunem atunci ca lucrurile mici nu le deranjeaza pe cele mari! Si cum, schimband obiceiurile de viata, putem imbunatati functionarea corpului nostru! De aceea trebuie sa gandesti VERDE!

SURSA:

diferite site uri si studii,printre care : Biblia mea de uleiuri esentiale de Danièle Festy ,Bryant SM, Kolodchak J. Sindromul Serotoninei , Martin, J.H. (1997). Neuroanatomia etc...


bottom of page