HORMONII SI ULEIURILE!!!Astazi inspirata in unele fraze din Documentarul "WISDOM OF TRAUMA", m am gandit ca o postare in care sa vorbim de cum ne putem echilibra nivelul de anumiti hormonii din organismul nostru ne poate ajuta la o vindecare mai usoara si eficienta.

Stiati ca daca ajungeti la spital :

-la un dermatolog cu o inflamatie la nivelul pielii (eczema, psoriazis, iritatie etc...), ceea ce le o sa va recomande este o crema cu steroizi?

-la un reumatolog cu o inflamatie la nivelul articulatiilor( artrita,artroza,tunel carpian , etc..), ceea ce o sa va recomande o sa fie pastile sau crema cu steroizi?

-la un Pneumolog cu o inflamatie la plamani, (de exemplu astm, bronsiolita etc..) ,ceea ce o sa va recomande este un inhalator sau pastile cu steroizi?

-la un Gastroenterolog cu o inflamatie la intestin ( boala crohn, colita ulcerativa etc..) veti primii tratament cu steroizi?

Ce sunt steroizi?

Substanta derivata de la colesterol si secretata de unele glande endocrine (glande corticosuprarenale, placenta, ovare si testicule). De exemplu, steroid este folosit comun în medicină de către non-endocrinologi cu sensul de corticosteroid, aproape întotdeauna glucocorticoid.

-Corticosteroizii sunt secretați de zona corticală a glandelor suprarenale fiind derivați din colesterol. Sunt de 3 tipuri :

-Mineralocorticoizi: Aldosteronul (intervine în metabolismul apei), Corticosteronul;

-Glucocorticoizi: Cortizolul, Corticosteronul, Cortizonul, Prednisonul;

-Hormonii sexosteroizi: Androgenii, Estrogenii.

Mai pe scurt, sunt copii ale cortizonului, care este hormonul stresului! Acesta este eliberat ca raspuns la un nivel de stres inalt!

CONCLUZIE: Daca tratam tot cu hormoni ai stresului, de ce medicina nu ia in calcul ca stresul,emotiile sunt la baza fiecarei boli?

Ce este un hormon?

Un hormon este o substanta secretata de corpul nostru pentru a transmite informatii/mesaje unui anumit organ. Pentru a indeplini aceasta sarcina, acesta va fi atasat, unui receptor specific. Odata ce hormonul este cuplat, mesajul a fost trimis ... Imediat ce organul in cauza primeste mesajul, acesta va actiona in consecinta pentru o functionare mai optima a acelui organ ...

De ex:

Insulina:

Dupa fiecare masa, nivelul zaharului din sange creste. Insulina, care este un hormon secretat de pancreas pentru a putea trimite un mesaj ficatului de aceasta modificare. Ficatul va primi mesajul si va intelege ca ar trebui sa scada nivelul zaharului din sange.

Prin urmare: insulina = hormon responsabil pentru transmiterea mesajului pentru scaderea nivelului de glucoza din sange.

Testosteronul:

Acest hormon este produs in testicule si glandele suprarenale si este responsabil pentru maturizarea spermei tinere si aparitia caracteristicilor sexuale in evolutie, cum ar fi, de exemplu, schimbarea vocii, un par mai abundent si cresterea penisului si testiculelor, dezvoltarea caracteristicelor sexului masculin printre altele.

Prin urmare: testosteron = in timpul pubertatii, este responsabil cu transmiterea mesajului pentru ca este timpul ca barbatul sa se dezvolte.

Uleiurile esentiale sunt formate din molecule care actioneaza la diferite niveluri din corpul nostru. In functie de structura chimica a acestor molecule , acestea vor actiona asupra unui anumit sistem sau organ.Sistemul endocrin/hormonal poate fi, de asemenea, reglat de unele dintre moleculele aromatice prezente in anumite uleiuri esentiale. In unele cazuri, acest lucru poate fi foarte pozitiv pentru corpul nostru, cum ar fi tratarea problemelor hormonale feminine/diabetul/stresul... de exemplu. Cu toate acestea, in cazul acestor probleme care depind de diferiti hormoni , este necesar sa luam in considerare cateva recomandari ...

Dezechilibrele hormonale ne pot da diferite simptome neplacute cum ar fi : anxietate, diabet, oboseala cronica, atacuri de panica,depresie, crestere in greutate,insomnie, probleme legate cu fertilitatea .Daca aceste dezechilibre nu sunt tratate pe un termen destul de mare pot conduce la diferite boli.

Astazi vom enumera cateva uleiuri care ne pot ajuta pentru echilibrarea nivelului hormonilor din organism.

Progesteron:

Thyme / Lemongrass

Studiile au aratat ca uleiul esential de cimbru ajuta imbunatatirea productiei de progesteron in organism. Nivelul scazut de progesteron pot conduce la depresie sau infertilitate.

Estrogen:

Clary Sage / Lemongrass

Ovarele produc estrogen si progesteron care atunci cand sunt in dezechilibru pot afecta persoanele in probleme de infertilitate, dereglari menstruale, premenopauza....Uleiurile enumerate mai sus ajuta in echilibrarea nivelului acestor hormoni.

Insulina:

Cinnamon / Clove / Coriander / Cassia

Aceste uleiuri ajuta pancreasul in a secreta insulina pentru a trimite mesaj ficatului in micsorarea nivelului de zahar in sange.

Colesterol:

Lemongrass / Cilantro / Helicrysum / Cassia / Ginger

Aceste uleiuri ajuta in echilibrarea nivelului de colesterol in organism.

Cortizol:

Basil / Clove / Clary Sage / Bergamota / Eucalipt / Rosemary printre altele.

Functia glandelor suprarenale este de a face fata stresului zilnic prin producerea de cortizol. Uleiurile enumerate mai sus,si nu numai ajuta organismul in mod natural sa aiba raspunsuri mai optime la stres fizic si emotional. Se reduc problemele de somn si epuizarea.

Hormoni tiroidieni:

Clary Sage / Myrrh / Frankincense / Clove / Basil / Rosemary

Aceste uleiuri stimuleaza activitatea tiroidiana.

Serotonina (hormonul fericirii):

Neroli / Whisper / Wild Orange / Tangerine / Ylang Ylang

Pentru mai multe detalii despre acest hormon in alta postare separata din blog

Melatonina (hormonul somnului)

Tangerina / Lavanda / Roman Chamomile / Petitgrain / Coriander

Este o substanta produsa de glanda pineala si participa la mai multe functii celulare, este un protagonist in reglarea ritmurilor circadiene (fazele somn / veghe), pe langa facilitarea proceselor neuroendocrine.

Testosteron:

Sandalwood

Echilibreaza nivelul de testosteron atat la femei cat si la barbati si ajuta la imbunatatirea libidoului impreuna cu uleiul de geranium si ylang ylang.

Adrenalina (hormonul supravietuirii):

Black Pepper / Fennel pentru crestere.

Rosa / Patchouli pentru micsorare.

Uleiurile de mai sus pot ajuta in echilibrarea adrenalinei atunci cand este nevoie.

Cand suntem stresati, glandele noastre suprarenale produc un hormon cunoscut sub numele de cortizol. Cortizolul poate fi benefic pentru a ajuta organismul sa reactioneze la stres, dar prea mult cortizol, o perioada indelungata sub stres poate fi daunator, deoarece poate provoca cresterea in greutate, disconfort articular, emotii negative, epuizare insomnii, diabet si alte probleme.

Alte metode pentru a echilibra nivelul hormonal din cauza stresului este miscarea! Studiile au aratat ca persoanele care fac miscare in mod regulat se descurca mai bine in situatii stresante. Cand corpul este stresat, sistemul cardiovascular este fortat sa lucreze mai mult pe masura ce ritmul cardiac si tensiunea arteriala cresc; cu toate acestea, persoanele care fac miscare in mod regulat au o frecventa cardiaca mai mica si o stare de spirit scazuta după stres.

Studiile privind legatura dintre exercitiu si stres sugereaza ca stresul cauzat de efort fizic ajuta corpul sa se adapteze la modificarile cauzate de raspunsul simpatic al sistemului nervos, lupta sau raspunsul de fuga, astfel incat organismul sa răspunda mai optim cand acesta apare. Cu alte cuvinte, aceleasi reactii care pregatesc corpul pentru nevoile necesare ale exercitiilor fizice pregatesc corpul si pentru nevoile de a face fata stresului.

Exercitiile fizice elibereaza endorfine si serotonina, asa ca dupa ce faci sport te simti atat de fericit, incepe!

De asemenea suplimentele LLV, Terazzyme, Mito2Max ne ajuta in echilibrarea nivelului de hormoni in organism.

Tu ce hormoni ai nevoie sa echilibrezi pentru functionarea optima a organismului tau?