DEPENDENTE / ADICTII / TRAUME

Dupa particiarea mea la ultimul curs al lui Gilbert in care s a discutat si despre dependente aveam o necesitate interioara de a face o postare despre acestea,doar ca simteam ca inca nu aveam toate informatiile asezate.Aseara dupa ce am vizionat documentarul "WISDOM OF TRAUMA" (multumesc Ivona pentru ca ai facut sa ajunga si la mine), parca toate informatiile avute au luat un sens mai clar si am reusit sa "le asez pe rafturi". De aici a luat "nascare" postarea mea de astazi.

Adictia este un comportament al unei persoane care gaseste o usurare,o metoda de eliberare pe termen scurt din situatii stresante dar care pe termen lung au consecinte negative in viata noastra.

Suntem din ce in ce mai deconectati de noi insine,indepartati de intuitie,de adevar ,acesta este unu din factorii pentru care exista din ce in ce mai putina conexiune intre oameni.Aceasta lipsa de conexiune duce si catre milioanele de cazuri de boli din cauza stresului. Avem un numar din ce in ce mai mare de adolescenti care sufera de anxietate, depresie tocmai din cauza instrainarii noaste de sinele nostru.

Exemple de adictii:

Alcool

Droguri

Videojocuri

Munca

Mancare

Cumparaturi

Sex

Relatii.

Prima intrebare pe care trebuie sa si o puna o persoana care sufera o adictie este:

De la ce am adictia? Care este cauza suferintei din spatele adictiei?

Traumele sunt principalele motive ce stau la bazele unei adictii, atunci cand un copil se simte abandonat, nedorit, invizibil, batut, abuzat fizic sau verbal ,datorita resurselor limitate de la acea varsta se vad nevoiti sa sufere in tacere. Acestia nu au cu cine sa vorbeasca, emotiile devin din ce in ce mai intense incat acesta nu stie cum sa le gestioneze si se produce o deconectare de el insusi. Persoana care sufera de o adictie, se deconecteaza de el insusi, se pierde, pentru a face loc emotiilor puternice din interiorul lui pe care nu a putut,nu a avut cum sa le scoata afara din cauza suportului emotional.

Atunci cand o persoana are o suferinta,o trauma interioara si incearca sa se elibereze de ea o va face evadand cu ajutorul unei adictii ce ii va umple golul ramas in interior in urma deconectarii si care il face sa se simta liber,sa fuga de realitate.

Pentru a ne putea elibera de adictie trebuie in primul rand sa ne regasim pe noi insine si sa ajungem la emotiile si trauma traita in copilarie,trebuie sa ne expandam pentru a face loc in a ne regasii si a putea gestiona toate acele emotii din interior ce ne au debordat.Persoana adicta isi pierde libertatea in momentul in care trauma pune stapanire pe el

Gabor ne detalia in documentar ca traumele apar din cauza instrainarii oamenilor de sinele lor, suntem din ce in ce mai reci cu noi insine si copii nostri inca de la nastere.In ziua de azi multe mame sunt invatate sa isi adoarma copii mai usor prin ignorarea lor,copii sunt lasati singuri in patut sa planga ore in sir,acest comportament facut noapte dupa noapte devine o trauma pentru acel copil. Bebelusul nu plange in principal de foame asa cum cred majoritatea oamenilor ci plang dupa conexiunea cu parintii lor, dupa atasament. Atasamentul la san nu linisteste copilul datorita faptului ca acesta este hranit ci plange deoarece prin atasament,prin conexiunea cu parintii lor este singura forma dupa nastere,la o varsta atat de frageda de a si gestiona emotiile si a se echilibra,creierul bebelusului are nevoie de cel al parintilor pentru a nu fi debordat de toate emotiile pe care le simte intr o lume noua ,singur si neprotejat de uterul mamei.

Si a doua necesitate a omului care poate duce la diferite traume este autenticitatea,suprimarea emotiilor, atunci cand nu suntem lasati sa fim noi, si ne sunt induse niste credinte,sentimente care ne fac sa traim realitatea altcuiva.

Unul din cele mai dese mesaje pe care le primim in perioada lactatiei din cauza separarii sau a lipsei conexiunii cu parintii este acela de : Lumea nu ma vrea! Si ce pot face in acest caz? Voi face ca lumea sa aiba nevoie de mine,prin a fi in slujba altora ma simt dorit,iubit,important,puternic!

De cele mai multe ori in spatele carierelor cu autoritate ( medici, politie, politica,profesori) sta la baza un conflict mare de lipsa de afectiune, respect,iubire care este umplut prin a avea o cariera "impunatoare" sau in slujba altora. Dependenta de munca,de a fi in folosul altora, ma face sa ma simt important,dorit,puternic,admirat!

In interiorul unei personalitati traumatizate se afla o persoana sanatoasa care nu a putut sa isi exprime suferinta din cauza resurselor limitate,in general de o varsta frageda.

Acelasi lucru il explica si Gilbert sub forma de conflicte:

Separarea de parinte in perioada de lactatie ( intarcare, lasat singur,lipsa) si lipsa.

Conflict de separare: separare dificila traita in arborele genealogic degata de intarcare (hrana, sau pe plan emotional si

psihologic)

Conflictul lipsei :lipsa iubirii,atingerii,atentiei,cuvintelor, sigurantei,respectului,a grijii.

Cuvant cheie - RESPECT.

Cauta situatiile in care ai experimentat lipsa respectului,din partea oamenilor sau a ta catre tine insasi sau alte persoane.

Emotii cauzate de trauma : dezamagire,insatisfactie,frustrare, regret, furie, devalorizare,abandon.

O nevoie mare de a hranii ceva din interiorul meu pe care l am neglijat.

Avem 6 corpuri de hranit ! Fiecare corp are un ideal la care vrea sa ajunga, ca sa ajungem la acel ideal trebuie sa hranim acel corp cu o hrana anume pe care o obtinem prin anumite activitati ce ne aduc uneltele, informatiile necesare pentru obtinerea acesteia!

Corp : Spirit

Idealul: Timp/ Eternitate / Nemurire

Hrana : Libertate

Pret: Adevar

Activitate : Uniune / Creatie / Indentificare

2. Corp: Suflet

Idealul: Spatiu/ Imensitate / Infinit

Hrana : Impersonalitate / Altruism

Pret : Fuziune/ Dilatare / Extaz

Activitate: Contemplare / Adoratie / Rugaciune

3. Corp : Intelect

Idealul: Cunoastere / Invatare / Lumina

Hrana : Gand

Pret : Intelepciune

Activitate : Meditatie /Profunzime / Studiu

4. Corp : Inima

Idealul: Bucurie / Fericire / Caldura

Hrana : Sentimente

Pret : Iubire

Activitate : Melodie / Poezie / Armonie

5. Corp: Vointa

Idealul : Dominatie/ Putere / Miscare

Hrana: Forta

Pret : Gesturi / Suflare

Activitate : Respiratie / Gimnastica / Dans / Paneuritmie

6. Corp : Fizic

Idealul: Vigoare / Sanatate / Viata

Hrana : Mancare/ Hrana

Pret : Bani

Activitate : Dinamism/ Munca/ Activitate

TU ITI HRANESTI FIECARE CORP?

Ducem aceste traume,conflicte in spate ca niste ghiozdane?

Te ai gandit vreodata:

CARE ESTE GHIOZDANUL TAU?

Pentru a ne putea elibera de dependente prima data trebuie sa cautam trauma suferita in copilarie sau la varsta frageda,sa "ne impacam" cu cei ce ne au provocat suferinta (compasiune, acceptare, intelegere), sa ne exprimam insatisfactiile legate de viata noastra,sa ne expandem pentru a putea calatorii spre libertate!

Tu cand ai facut ultima calatorie in interiorul tau pentru a te cunoaste,a te conecta cu tine si a te elibera de traume pentru A FI TU, A FI AUTENTIC, A TRAII PE DRUMUL TAU si nu cel construit de altii,de societate, de circumstante.....?