APARENTELE SI JUDECATILE


APARENTELE UNEI PERSOANE ITI ARATA STAREA IN CARE SE AFLA O PERSOANA, EA NU ITI ARATA CE ESTE SAU CUM ESTE ACEEA PERSOANA!


Aparenta este imaginea pe care ne o facem despre noi insine, si aceasta imagine are repercursiuni atat asupra noastra cat si asupra celorlalti. Si este asa pentru ca, pe de o parte, imaginea noastra despre noi insine este bazata pe adevarurile noastre, pe care le stim numai noi, in taina cea mai adanca a constiintei noastre iar asupra celorlalti deoarece judecam oamenii dupa aparente ce nasc din adevarurile noastre, si nu din adevarurile celorlalti.

Judeci dupa aparente, dupa prejudecatile ,credintele si asteptarile noastre ce nasc din subconstient? Sau ai invatat sa fi observator ,sa faci o introspectie care sa iti permita sa vezi pe cine judeci dupa aparente, astfel poti observa propriile prejudecati, ceea ce este insa dificil este sa le accepti pentru a te elibera de ele.

Pe vremuri aparentele erau un mod de supravietuire, animalele se camuflau (incercau sa para altceva) pentru a se apara de diferiti pradatori,asemenea unui camelon (ex: diferite pasari care au culoarea copacilor ca sa nu fie observate ,iepurii de camp care au culoarea pamantului...etc.) sau erau folosite de oameni pentru a putea vana (tot supravietuire), oamenii se imbracau in diferite blanuri de animale pentru a se ascunde mai usor in natura si a putea vana (foloseau blanuri de animale =aparenta unui animal), imbracamintea cu aceste blanuri ii ajutau in camuflaj si astfel sa poata supravietuii diferitelor situatii.

Dar ce sunt aparentele in ziua de azi? Am putea spune ca e o arta?

Arta este modalitatea de a lua o realitate si a o transforma o in una cu totul diferita,este creativitate,este viziunea cea mai profunda din interiorul nostru....sau cel putin asta era la inceputul timpurilor noastre...acum cultura a transformat arta in ideologii, traditii lasand oamenilor loc de mii de interpretari nascute din preconceptii si credinte.

La inceputul timpurilor umane arta nastea din cele mai profunde ganduri ale unei persoane, oamenii isi exprimau spiritul,intreaga sa lume interna prin diferite tipuri de arta.Cu timpul aceasta arta s a transformat din viziuni profunde in moduri de indentificare a unui popor,grup, societate.

Astfel arta in sine (muzica, culorile, cuvintele, traditiile, credintele, constructiile...etc) a inceput sa fie folosita ca instrument in separarea oamenilor,in indentificarea popoarelor,societatilor; arta inceteaza sa mai fie forta creatoare si o imbracam in diferite ideologii.

Se formeaza state,popoare,religii ,grupuri conduse de ideologii care ne rup de creatorul din noi si ne arata cum trebuie sa fim,in ce tipar trebuie sa ne incadram, iar acela ce nu o face este aratat cu degetul ca fiind vinovat, "oaia neagra a familiei",rebelul ce face totul gresit si care ingreuneaza munca celor educati care stiu sa urmeze reguli , aceste ideologii care "ne invata ce e bine si ce este gresit"...

Stim dupa culorile unui steag a carui popor apartinem, muzica ne clasifica intre oameni cu o educatie aleasa (ex: opera), oameni spirituali (muzica religioasa), oameni sadici (heavy metal) .....credintele ne invata cine iti poate fi "frate" rugandu se la acelasi Atotstiutor facator de minuni, judecam oamenii dupa cum sunt imbracati ( o persoana spirituala trebuie sa fie umil imbracata, austera ,ca un calugar tibetan) ,bagam oamenii in acelasi sac deoarece este mai usor sa judeci dupa ceea ce vezi la suprafata decat sa te adancesti pentru a i cunoaste interiorul. Judecata dupa aparenta apare dintr un egou deteriorat, din frici ce vor sa controleze, sa domine. Inca sunt multe persoane care desi vor sa para ca traiesc intr o realitate armonioasa,aliniata cu scopul lor au mii de prejudecati fata de alte persoane deoarece forma de a observa lucrurile este vazuta doar din realitatea lor si nu a altora, multi judeca oamenii dupa aparentele lor, judecam oamenii comparandu i cu tiparele noastre, de ex judecam sotul dupa aparentele pe care noi le avem despre cum ar trebuii sa fie un sot perfect (aparente ce nasc din rani,si amintiri traite in copilarie), judecam copii dupa cum am fost educati ca trebuie sa fim,dupa aparente, judecam prietenii, colegii, camarazii care ne sunt alaturi dupa aparentele noastre, ceea ce credem noi ca este corect, ceea ce credem noi ca este bun din informatiile pe care le am acumulat, judecam dupa asteptarile noastre.

APARENTELE sunt doar un proces care ne arata in ce stadiu este un lucru o persoana, de ex un fruct ne arata dupa culoarea lui gradul de evolutie pentru a fi comestibil ( de ex cand este verde nu este copt,daca il lasam sa se dezvolte natural fara solar,fara al schimba de loc din cauza ca noi credem ca stim ce e mai bine pentru el ,acesta va avea parte de o evolutie in adevar), o larva care se transforma in fluture are diferite faze de aparenta in care ne arata cat mai are pana la finalul evolutiei.

APARENTELE UNEI PERSOANE ITI ARATA STAREA IN CARE SE AFLA O PERSOANA, EA NU ITI ARATA CE ESTE SAU CUM ESTE ACEEA PERSOANA! Fluturele nu este o larva doar pentru ca aparenta lui de acum este de larva ci doar este in starea de larva care este necesara evolutiei lui.

Nu judecati pe nimeni dupa aparentele sale! ci observati cu atentie in ce stadiu este acum acea persoana, ajuta l in evolutia lui din nivelul in care se afla, asteptarile tale vin din judecati din propriile credinte ce formeaza aceste aparente .

Am ceva timp de cand mi am pus intentia sa fiu observator, sa nu mai judec pe nimeni dupa cum mi se par mie lucrurile ca ar trebuii sa fie ci dupa cum sunt ele cu adevarat in interiorul lor, este greu de cele mai multe ori apare EGO UL care crede ca adevarul cunoscut de tine este adevarul absolut (DAR CINE CUNOASTE ADEVARUL? AM VENIT PE LUME SA INVATAM SA TRAIM IN ADEVAR, OARE DACA AM STII CARE E ACELA,OARE DACA AM FI ATAT DE EVOLUATI CA SA IL PUNEM IN APLICARE MEREU,AM MAI FI AICI?), de aceea apar asteptarile de la oameni si apar judecatile,incepi sa crezi ca cei din jurul tau trebuie sa ti aiba aceleasi aparente,sa gandeasca la fel, sa citeasca aceleasi carti, sa iubeasca la fel,sa se roage aceluiasi Dumnezeu, sa aiba aceleasi ideologii dupa care sa isi ghideze viata,sa fie asemeni tine (aparenta=asemanator,egal).....

OARE ACEST LUCRU NU ESTE O JUDECATA DIN APARENTE?

OARE ACEST LUCRU NU NASTE DIN PROPRIILE TALE CREDINTE,IDEOLOGII?

Atata timp cat se blocheaza arta, creativitatea unei persoane pentru ca nu indeplineste un tipar, pentru ca nu apartine unei imaginii formate din credinte,ideologii...pentru ca "nu face ceea ce este corect" ,inseamna ca judeci din aparente proprii si e timpul sa faci o introspectie a propriei vieti ca sa vezi de unde apar aceste prejudecati.

Putem sa judecam un mar ca nu e comestibil deoarece aparent in acest moment este verde? sau il putem ajuta explicandu i ca daca va sta la soare va ajunge la un nivel de coacere mai natural si rapid? sau daca nu stim sau nu putem sa il ajutam in acel moment,putem macar sa il lasam sa fie liber,creativ si sa descopere singur calea spre urmatorul nivel fara sa il limitam cu judecati din aparente ce nasc din propriile ideologi ascunse in subcontientul nostru.

FI TU INSUTI SI INVATA SA FI OBSERVATOR CU CEILALTI, SUNTEM SUFLETE CREATIVE ,NU TE OPRII NICIODATA DIN A A DA VIATA ARTEI CREATOARE CE SE ASCUNDE IN CELE MAI PROFUNDE VIZIUNI ALE TALE, NOI NU SUNTEM PROPRII CREATORI,SUNTEM CREATORUL, SUNTEM UNU SINGUR, CEEA CE JUDECI LA ALTII DE FAPT SE AFLA ASCUNS IN TINE!

TU CE JUDECI?

Esti misogin? homofob? rasist? Fricile tale iti trezeste ego ul care nu se poate oprii din judecata?

Intotdeauna un moment de auto observare ne va ajuta sa mai vindecam ceva,sa mai curatam o informatie ramasa in subconstient, sa ajungem mai aproape de noi, asa ca te incurajez sa faci aceasta meditatie,introspectie cat mai des ,tu cu sinele tau .

JUDECI DOAR CEEA CE NU AI INVATAT CA SI LECTIE! Cand ai invatat empatia,compasiunea nascuta in iubire si nu din suferinta vei reusii sa vezi in celalalt ceea ce este cu adevarat: UN OM CA SI TINE CARE ARATA SI GANDESTE DIFERIT! DOAR ATAT! CU TOTII SUNTEM PARTE DIN ACELASI COPAC (FRUCTE, RADACINI, FRUNZE, TRUNCHI..)DIN ACELASI MAR (COPACUL) DOAR CA NE AFLAM LA O STARE DE VIBRATIE DIFERITA SI FIECARE DINTRE NOI CONTRIBUIE LA EVOLUTIA INTREGULUI COPAC (SEVA CIRCULA DOAR CAND FIECARE TRAIESTE DUPA ADEVARUL LUI PROPRIU)...

Nu poti obliga trunchiul sa fie fruct,fructul sa fie radacina sau frunza sa fie trunchi ci sa il ajuti sa se descopere singur.

ASA CA NU JUDECA DIN APARENTELE TALE DE FRUCT, TRUNCHI,RADACINA SAU FRUNZA CI OBSERVA CU ATENTIE CUM ESTE ACEA PERSOANA, ceea ce este corect din prisma ta de radacina (de ex) nu este corect pentru o frunza si viceversa !

Acelasi exemplu ar putea fi chiar si cu un corp uman, format din diferite organe vitale, care desi toate sunt diferite intre ele si au functii diferite, contribuie si au ca scop functionarea intregului organism iar limitarea oricarui organ ( deoarece inima vrea ca ficatul sa fie inima, de ex ,sa gandeasca ca o inima,sa se comporte ca o inima,sa faca ce face o inima..) duce la consecinte mari in intregul corp.

FI TU INSUTI SI LASA PE CEILALTI SA FIE EI, INTR UN FINAL TOTI SUNTEM UNUL SI FUNCTIONAM DOAR DACA SUNTEM NOI INSINE!